Noe å skryte av
()


roman
Abovo 2001English version

Noe å skryte av er en frittstående oppfølger til Mona Lyngars forrige roman, "Noe å slekte på" fra 1996, der hovedpersonen er Ellinor, Dagruns plagede datter. I "Noe å skryte av" står Ellinors mor, Dagrun, i sentrum.

"-Der har du vennene dine, pekte Papa, -nå kommer de for å befri deg. Ingen stolte på Dagrun, hun som hadde tysk kjæreste. Men hun var ikke noe umenneske, var hun vel? Skyldig eller ikke skyldig, fiende eller venn, alltid risikerte hun å møte de vitende øynene til en hun hadde glemt, at han dultet følget sitt i siden og hvisket noe med et skjevt smil. Det var den krigen, tiden etterpå, all den friheten. Og minnene."

Pur ung i 1938, bortskjemt og forelsket mister Dagrun gradvis grepet om sitt eget liv. Styrt og tilsynelatende uskadeliggjort, blir hun et offer for andres vilje. Likevel kan hun ikke annet enn å beundre overgripernes knep, der alt er tillatt for den sterkeste. Men er det alltid den sterkeste som vinner, og hvor mye koster seieren?

"(Romanen) besitter ubestridelige litterære kvaliteter i tillegg til å behandle et tema knyttet til krigen på en forfriskende ny og annerledes måte. - Medrivende og tankevekkende om en kvinne blant krigsgenerasjonens mange skjebner. En original og annerledes historie med en passe blanding av ironi/humor og med en hovedperson det ikke går ti av på dusinet i norske romaner. - Et portrett tegnet i vrede, av en ilter indignasjonspoet, med galgenhumor og spenstig fantasi. Velskrevet og velkomponert. " øystein Rottem.

”Gripende og varm".
Spesiell roman om en av krigsgenerasjonens kvinneskjebner. Hovedpersonen er Dagrun som tilsynelatende går feil under krigen og blir stemplet som tyskertøs. -  (Hun var) sendt av sin mann for å skaffe opplysninger fra tyske offiserer. Det fikk så være at hun også måtte stå til tjeneste på andre måter. 

Etter krigen fikk hun ingen medalje slik de mannlige heltene gjorde. – Et brutalt bilde av hvordan en kvinne kan bli brukt i en krig ført av menn. – Forfatteren skriver naturlig og virkelig om hvordan Dagrun tenker i alle faser av livet. Handlingen i boken er så spennende at den er vanskelig å legge fra seg. Selv en som ikke har opplevd en krig med alt den fører med seg, får her et innblikk i en tid som er både skremmende og fascinerende. Handlingen går helt frem til vår tid og viser hvordan disse fem årenes opplevelser setter sitt preg på mennesker resten av livet. Fortellingen har samtidig mye humor og ironi og er en leseverdig bok for folk i alle aldre og av begge kjønn.” Britt Rønning, Sandefjords Blad

”Kraftfull og komplisert.
Å forene tolkningen av kompliserte sinn og komplekse relasjoner med kraftfullt engasjement, er noe av Mona Lyngars spesialitet og særtrekk. – Det er et uhyre sammensatt portrett som tegnes her. Glødende uredd og søkende går forfatteren inn i det kompliserte stoffet – og formidler det i et språk som i sin kjerne er basert på kombinasjonen av brennende engasjement og analytisk kjølighet.

Som helhet står dette forfatterskapet stadig klarere for seg selv i samtidslitteraturen. Det blir stadig tydeligere at Mona Lyngar er en av tidens viktigste norske romanforfattere.” -Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

”Full av klisjeer.” Katrine Kröger, Dagbladet


"Noe å skryte av" er Abovos tredje utgivelse, alle innkjøpt av Kulturrådets innkjøpsordning for ny, norsk litteratur, som alle Mona Lyngars tidligere utgivelser kan de lånes på bibliotekene. Svenske, tyske og amerikanske biblioteker kjøper også hennes bøker til sine samlinger. Neste utgivelse, "Noe til snakk" som blir den tredje og antakelig siste av "Noe-trilogien" kommer ut i 2005.
English version:

This page will be supplied when translated.


Tilbake