Gris
(Oink)


kriminalroman
Aventura 1985English version

"Gris" er en kriminalroman fra bygdemiljø, med islett av s.k. Dirty Realism.

Under skrivingen av denne boken firte forfatteren verken på språklige eller andre formelle krav, og sier at hun selv ikke ser på den som underholdningslitteratur av typen "whodunnit". Et av poengene var nettopp å vise hvordan mange forbrytelser begås uten å bli oppdaget, fra småsnusk til voldtekt, mishandling og drap. De sakene som kommer i offentlighetens søkelys er bare toppen av isfjellet. Dette ble bekreftet av en høyerestående representant for politiet: "Slik er det."

Boken fikk mye oppmerksomhet, både i pressen og blant leserne. Forfatteren måtte gi en mengde intervjuer og ble oppringt fra forskjellige kanter av landet med spørsmål om hvordan hun kunne vite hvordan de hadde der.

Skildringen av slåsskampen mellom to kvinner falt antakelig enkelte kritikere tungt for brystet. Direkte skildringer fra et brutaliserende miljø, av sosiopaters perverterte handlinger og seksualitet, rett på sak fra en kvinnelig forfatter, blir ennå i 2005 (Elfriede Jelinek) stemplet som spekulative eller pornografiske og blir sablet ned. Når menn skriver like direkte, blir det uten videre godtatt.

Det vakte bestyrtelse hos deler av kritikerkorpset at det kom en slik kriminalroman fra Mona Lyngar. I tillegg var det mistenkelig at boken kom ut på et lite og ganske nytt forlag som Aventura.

I Aftenposten mente Iver Tore Svenning at "Gris" var "en elendig bok", mens Finn Stenstad, nå i Tønsbergs Blad, anførte at boken hadde "definitivt god underholdningsverdi med ironiens våpen skuddklart." Fritjof øverland skrev i Fædrelandsvennen at det mest kriminelle var at et forlag ville gi ut en så stilløs og smakløs bok. "Gris gir oss innsikt i et samfunn hvor mennneskene er opptatt av å unytte hverandres svakheter og ikke har evne til å gi hverandre omsorg," sa derimot Bjørn S. Jakobsen i Vestfold Arbeiderblad. "Genial tittel på bok om grådighet," skrev Erik øsmundset i Eidsvold Blad. I Namdal Arbeiderblad hevdet Helga Sveen at boken var en fornærmelse mot grisen.

Samme år fikk en rekke av Aventuras utgiveler avslag om innkjøp til bibliotekene. På begynnelsen av 90-tallet, etter at det svenske Bonnier hadde kjøpt Cappelen, kjøpte også Cappelen Aventura. Det er en av flere grunner til at forlaget Abovo så dagens lys med "Lykkesmeden" som første utgivelse.

English version:

This page will be supplied when translated.

Tilbake