Bare en advarsel
(A Mere Caution)


kriminalnoveller
Cappelen 1982English version

”I en av de sytten kriminalnovellene i Mona Lyngars siste bok ”Bare en advarsel” er handlingen lagt til et fredelig, spansk villastrøk befolket med utenlandske journalister. Historiens nyfikne forteller opptrer med besluttsomhet når hun tar imot en invitasjon fra Mr. Bliss, pensjonert engelsk murer: Engelskmannen formodes å avlive hustruer for derpå å støpe dem inn i havemuren. Handlingen bygges opp mot et spenningsklimaks som utløses ved at den høyst uskyldige Mr. Bliss faller død om i forskrekkelse over gjestens påtrengende oppførsel, mens fortelleren selv havner innenfor murene, anklaget for mord.

Slik kan Mona Lyngar leke med kriminalgenren og spille ut sitt siste kort som ironisk svar på forventningen historien behendig har bygget opp, mord skal bli, om ikke akkurat det man hadde vært instilt på.

Når man leser disse novellene med en særegen fryd, må meget av årsaken ligge nettopp i forfatterens bevisste og underfundige lek med leserens forventninger og dermed også med en hel genres konvensjoner. – Forfatteren har alltid en overraskelse i bakhånd.

Portrettet av den hjemløse, til alle utleverte Parola og mistanken om drapet på henne utleveres gjennom en rekke burleske detaljer som låner trekk fra kriminallitteraturens skumlere varianter. Likevel blir det fristende å se dem som et bilde på overgrep rettet ikke bare mot kvinnen, men også – slik navnet antyder mot språket. Historien om Parola griper dermed ut over de andre novellenes perspektiv – gjennom en form som nærmer seg allegorien rommer den betydningssamenhenger som formulerer nye uttrykk for vår tid.”  Anne-Lisa Amadou, Dagbladet 1982

”Underfundig og bisarr bok. Gir leserne noe å tenke videre på. De er ikke uttømt fantasimessig med den trykte teksten.” Arnfinn Jensson, Tønsbergs Blad/Lofotposten

”På en måte er det litt trist. To av våre fremste forfattere, Ebba Haslund og Mona Lyngar gir i år ut kriminalbøker. – De har begge tidligere gitt oss bøker vi aldri har glemt.” Gunhild Ramm Reistad, Drammens Tidende.

”Sytten små kriminalblinskudd.” Jostein Turtumøygard, Valdres

English version:

This page will be supplied when translated.Tilbake